Tips för att välja ditt resmål 2023

För bara två år sedan så fick man fantisera om att resa, då mycket var svårt att göra tack vare coronan. Men nu, 2023 börjar det åter igen att gå att resa som innan. Kanske det är dags att planera årets resa, nu när vi är på 2023. Med hundratals länder att välja mellan kan det vara svårt att peka ut en destination. Alla som vill begränsa sina val och välja en destination för 2023 kan använda de tips jag ska ge.

Tänk på säsongen

Ett av de bästa sätten att välja resmål är att börja med att fundera på vilken tid på året resan äger rum. Resenärer som har en specifik månad när de planerar att ta ledigt från jobbet, till exempel juli eller augusti, kan använda detta som utgångspunkt för att begränsa sitt urval av länder utifrån vilka resmål som är önskvärda under den tiden på året.

Från maj till oktober är många delar av norra halvklotet varma och torra, medan olika länder på södra halvklotet upplever sin regnperiod eller vinter och vice versa. Var noga med att undersöka därefter och gör en kort lista över resmål baserat på vilka delar av världen som upplever det bästa vädret vid den tid på året som resan kommer att äga rum.

Ha en bra basbudget

Att ha en grundläggande resebudget i åtanke kan vara användbart när man väljer en destination eftersom det hjälper resenärer att avgöra vilka länder de kan njuta av inom den prisklassen. Till exempel, även om en budget på 300 kr per dag kan vara realistisk i Thailand, är det knappt tillräckligt för att njuta av det lokala köket i delar av Västeuropa. Att veta hur mycket du är villiga att spendera och vilken reselängd du räknar med är en viktig del av att bestämma vart i världen du ska åka.

Fastställ dina reseprioriteringar

Olika resmål erbjuder olika fördelar och upplevelser. En resenär bör veta vad de vill få ut av en resa för att bestämma vilket land som kan erbjuda den upplevelsen. Vissa resenärer söker till exempel fantastiska landskap, fotograferingsmöjligheter och vandringsleder i vilket land de reser till. För dessa människor är Nya Zeeland, Island eller Nepal bra alternativ. Men andra föredrar att resa för upplevelsen av att äta lokal mat och fördjupa sig i en ny kultur. I dessa fall kan Thailand, Indien, Colombia och Hong Kong vara mer tilltalande.

Tänk på hur långt du är villig att flyga

Hur lång din semester kan komma att avgöra hur långt du vill flyga. Har du bara 7 dagar, så kanske en 18-timmars flygresa inte är vad du känner för!

Undersök varje destination du överväger

Med en kort lista över destinationer, lägg tid på att undersöka lite om alla alternativen. Det är viktigt att veta hur kulturen är, vilka de främsta sevärdheterna är, om maten tilltalar dig eller fascinerar dig och hur många städer eller platser i ett land som är av intresse. Titta också på vilka vacciner som krävs för att resa till varje plats, om det finns tillräckligt med tid innan avresan för att slutföra dem och hur mycket de kostar.

Vad är målet med resan?

En fråga att ställa dig är "Vad är syftet med resan?" Om svaret är att utforska fantastiska landskap och natur, överväg destinationer som Nya Zeeland eller Patagonien. Om svaret är att koppla av i en tidlös gammal stad, så kanske Prag eller Venedig är bra alternativ. Om du vill ha ett eko-äventyr är Nya Zeeland och Perus Machu Picchu bra alternativ. Om det är för att bara varva ner och koppla av, så kanske de tropiska stränderna i Karibien passar dig. För mat, överväg Indien eller Sydostasien.

9 Mar 2023